Bunaden er gjerne det flotteste og mest kostbare plagget vi har. Likevel er det mange som ikke har forsikret den ordentlig. Men Kristine Stenvold (20) har sitt på det tørre.
Sist oppdatert: 08.05.2020

– Bunaden er svært verdifull for meg, mest fordi jeg har arvet den etter bestemor. Derfor behandler jeg den så pent og forsiktig jeg kan, sier Kristine, som fikk den flotte sognebunaden som konfirmasjonsgave.
Nå nærmer det seg 17. mai, og bunaden er igjen hentet frem fra skapet. Kristine og mamma Hilde Stenvold sjekker den nøye. Har den flekker som må fjernes, og er det andre ting som må fikses før feiringen av nasjonaldagen? Skjorten må uansett vaskes og strykes.

– Etter hvert må jeg nok lære meg å gjøre det selv, men foreløpig overlater jeg jobben til mamma. Hun må alltid stryke skjorter på kvelden den 16. og blir ganske stressa. Hun er kjempeflink, og jeg føler meg veldig fin i bunaden min, smiler Kristine.

Mange skader på 17. mai
Våren er høysesong for festdager, og over hele landet hentes flotte bunader frem. Men et mindretall av festdraktene er ordentlig forsikret, viser Gjensidiges tall. De viser også at antallet skader går til værs som en heliumballong på rømmen i forbindelse med feiringen av nasjonaldagen.

– Dessverre er det mange som oppdager at de ikke får erstattet en skade fullt ut. De trodde kanskje at bunaden var dekket av innbo- eller reiseforsikringen, men det stemmer bare delvis, sier produktsjef Linda Engen, og fortsetter:
– Det er flere begrensninger for hvilke skader en innbo- og reiseforsikring vil dekke, både når det gjelder beløp og hvilke typer skader som erstattes.

Koster 50 000 kroner
I Bærum har familien Stenvold snakket om at uforutsette ting kan skje. Derfor har Kristines foreldre kjøpt en egen forsikring som dekker utgiftene hvis noe blir ødelagt eller forsvinner.

– Affeksjonsverdien kan aldri erstattes. Men det er uansett dyrt nok å erstatte et forkle, en skjorte eller en forsvunnet sølje. Og hva om bunaden blir ødelagt eller stjålet? Det koster fort over 50 000 kroner å kjøpe ny, slår Hilde fast.
Linda Engen anbefaler en egen verdigjenstandsforsikring til bunaden. Denne forsikringen dekker alle plutselige og uforutsette skader – fra rifter, svimerker og cola-, kaffe- og rødvinsflekker til sølv som faller av og blir borte i folkevrimmelen.
– Og hvis du skal reise langt for å besøke slekt og venner, er det greit å vite at bunaden er dekket når den sendes som innsjekket bagasje med fly. På grunn av sikkerhetsforskrifter må søljer med nål og kniver også sjekkes inn. Resten av sølvet må pakkes i håndbagasjen for at du skal kunne få full erstatning, opplyser hun.